Home » » BONANZA! BONANZA!! BONANZA!!!

BONANZA! BONANZA!! BONANZA!!!

BONANZA! BONANZA!! BONANZA!!!


CAMERA PRODUCT

Brand New Nikon D90 12MP DSLR Camera with lens

Price:$500usd

Package Content:

1 Nikon D90 DSLR Camera
1 EN-EL3e Rechargeable Battery
1 MH-18a Quick Charger
1 DK-5 Eyepiece Cap1 DK-2
1 Rubber Eyecup
1 UC-E4 USB Cable
1 EG-D2 Audio Video Cable
1 AN-DC1 Camera Strap
1 BM-10 LCD Monitor Cover
1 Body Cap
1 BS-1 Accessory Shoe Cover
1 Software Suite CD-ROM

KINDLY PLACE YOUR ORDER IN THE BELOW MANNER SO THAT WE CAN
PROCEED ON PACKAGING AND LABELING IMMEDIATELY
FULL NAME ==
PRODUCTS BRAND AND MODEL ==
QUANTITY ==
ADDRESS ==
CITY ==
STATE ==
ZIP CODE ==
COUNTRY ==
MOBILE/TELEPHONE NUMBER ==

CONTACT PERSON: Mr BROWN WILSON
Place your order today and have a taste of our services.
All buyers can contact us via E-mail address which is itemized below,

sellplanet1@hotmail.com
sellplanet1@gmail.com
YAHOO MESSNEGER:sellplanet1@yahoo.com
God Bless You
Best Regards
+447011137812
+447011137813
www.ab15electronicslimited.uk.pn


Selamat bertemu kembali, tujuan aku mendedahkan iklan ini bukan untuk mengajak korang semua untuk berpusu2 membeli DSLR Nikon D90 ini tetapi aku ingin berkonsgi pendapat korang dengan iklan ini. Pada awal tahun ini iklan2 ini telah tertera dalam mudah.my dan juga dalam haha sale. Aku ingin membawa korang semua untuk meneliti kebenaran iklan2 mereka2 ini. Dalam online malaysian shopping harga2 kamera jenis ini tidak kurang dari 2800.

Aku telah mengirim email kepada alamat email mereka dan seseorang telah timbul dalam email chat aku. Disini aku sertakan beberapa part perbualan kami melalui email chat yang sempat aku copy. Me adalah aku.

Block Sender

David Badrien scott is Available

David Badrien scott:

hello

Me:

hello juga.apa kabar.

David Badrien scott:

hi we receive your mail regarding our product from mudah.my

Me:

sory,can you speak malay

David Badrien scott:

kau ada...

Me:

ada. ko tinggal mana

David Badrien scott:

apa yang boleh kami tawarkan anda sekarang

kita didasarkan dan terletak di uk

Me:

hari itu saya tanya pasal iklan kamera kamu.

David Badrien scott:

ok which one

mana yang anda perlukan

Me:

d90 yang beli 2 percuma 1 kah kalau tidak silap

David Badrien scott:

ya kita miliki dalam membeli 2units dan mendapatkan 1 unit percuma

berapa banyak unit yang anda perlukan???

Me:

macamana cara membeli dan di mana kedai yang jual. tuan tinggal di malaysia kah

David Badrien scott is Available

David Badrien scott:

kau ada

Me:

ada. tuan belum jawab saya tadi

David Badrien scott:

Why

????

Anda membeli lagi

Me:

ya, macaman cara urus niaga

apa no handpon tuan

David Badrien scott:

jika anda membeli 2units daripada nikon D90 itu akan dikenakan bayaran $ 1.100 plus kos penghantaran untuk menghantar ke alamat anda dalam marlaysia

Me:

keseluruhan bayaran untuk pembelian 2 unit dapat free 1 unit termasuk penghantaran berapa RM malaysia

David Badrien scott:

3,788.95 MYR

Me:

macamana kalau saya membeli hanya 1 buah. berapa bayaran termasuk penghantaran ke Sabah, Malaysia

David Badrien scott:

ok jika anda membeli unit ditambah kos sgipment MYR 1,894.47

Me:

tuan orang malaysia atau orang uk. adakah tuan oder kamera ini dari uk

David Badrien scott:

kamera akan dihantar langsung dari uk dan itu akan memberikan dalam 48hours das 2working

Me:

bolehkah kita berhubung melalui telepon

David Badrien scott:

ya di sini adalah nombor telefon kita, +447011137812

Me:

adakah tuan berada di singapore? macamana cara pembayaran

David Badrien scott:

KAMI ADALAH BERDASARKAN dan terletak di Inggeris SEHINGGA PEMBAYARAN AKAN PAID TO UK

Me:

apa maksud tuan???? kalau saya mau beli, bayar dengan siapa

David Badrien scott:

prosedur dalam dirimu akan memberi kami alamat anda sekarang dan kami akan mula pakej dan pelabelan untuk penghantaran

memberi kami alamat anda sekarang, agar kita dapat meneruskan

Me:

(nama sebenar saya), (alamat penuh), Malaysia

my contek no is +60145702236

David Badrien scott:

ok saya akan memberikan butiran bayaran anda sekarang jika anda boleh melakukan pembayaran hari ini kita akan membuat penghantaran hari ini juga dan memberikan butiran penghantaran dan besok atau besok berikutnya anda akan menerima barang-barang anda

i boleh memberikan butiran bayaran anda sekarang??

Me:

apa butirannya

David Badrien scott is Available

David Badrien scott:

apa yang akan anda lakukan sekarang ialah bahawa sakit iw memberikan butiran bayaran anda sekarang kau akan pergi langsung kepada syarikat barat deposito bank dan bayaran di sana atau jika anda mempunyai kad kredit anda akan menggunakannya pada www.westernunion.com...............

Me:

sory, ada kerja tadi. bayaran guna cimb click bolehkah.

David Badrien scott:

Hello Mr (my full name), Terima kasih atas email anda dan tanggapan, Kami mempunyai butiran penghantaran anda direkod dan didokumentasikan ke bawah untuk bungkusan Anda menempah 1pcs Brand New Nikon D90 DSLR 12MP Kamera dengan lensa Alamat penghantaran (my full name), P. O. Box 433, Membolak Hot Spring, 89.308 Ranau, Sabah, Malaysia +60145702236 inrespose ke mail yang akan anda perlu pergi ke bank manapun di negara anda yang telah pemindahan wang syarikat barat dan membuat deposit atau jika anda mempunyai Kad Kredit anda dapat dengan mudah melakukan pembayaran online dengan pergi ke www.westerunion.con, here goes butiran bayaran yang akan anda perlukan untuk membuat bayaran ke barat melalui bank transfer wang syarikat

NAMA RECIVERS MARK .... Benson, ALAMAT receiver .. 10 Joule Road NEGARA .... Bedfordshire KOTA .... Luton KODE AREA .... RG21 6XF COUNTRY ..... Kerajaan Inggeris JUMLAH UNTUK DIKIRIM .... MYR 1.894 Setelah pembayaran dilakukan, sila kembali kepada kami dengan pemindahan wang detail pengesahan seperti (MTCN NOMBOR, penghantar NAMA DAN JUMLAH YANG DIKIRIM) bagi kami untuk melaksanakan penghantaran akan, kita perlu semua ini untuk pengesahan. Kami melakukan penghantaran ke pintu anda langkah dalam masa 48 jam selepas kami mengesahkan bayaran kita menunggu dengan semua butiran bayaran ini untuk penghantaran. Terima kasih banyak God Bless

saya telah menghantar cara anda akan membuat bayaran di barat persatuan dan mel baru telah menghantar kepada anda termasuk...

Me:

uik,tuan kalau saya tiada master kad, macamana mau bayar ni

David Badrien scott:

jika anda tidak memiliki kad kredit atau kad master anda dapat dengan mudah pergi ke barat pemindahan wang syarikat bank dan melakukan bayaran dari sana

Me:

uik!saya tinggal di ranau ni. tiada tempat pemindahan wang ke barat. kenapa tidak saja saya bayar kepada tuan dan tuan hantar barang itu ke alamat saya

David Badrien scott:

ank dan syarikat barat melakukan pembayaran

Me:

boleh tuan call saya ka. minta perjelas dulu

+60145702236

David Badrien scott:

saya telah mencuba nombor anda tetapi saya tidak bisa untuk anda kerana, tapi anda boleh cuba nombor saya mungkin dari sana saya juga boleh menghubungi anda untuk mengetahui kapan anda melakukan pembayaran

Me:

tuan ni dari indonesia kan?

David Badrien scott:

Anda ingin seseorang untuk menyembuhkan anda dan melakukan pembayaran dari Indonesia?

ada

Me:

saya kurang faham maksud tuan. bagi saya website address syarikat yang menjual kamera ini

David Badrien scott:

www.acaaccessorieslimited.co.uk.pn anda boleh mencuba untuk mengesahkan laman web kami

Me:

ba tq. bagi saya masa utk access ni web. saya ada kerja lagi sekarang

David Badrien scott:

ok jadi kapan kau membuat bayaran deposit sehingga kami dapat meneruskan pada kiriman

Me:

Saya berdoa dulu kpd Tuhan. sama ada urusniaga ini benar2 wujud. kenapa harganya murah dan kenapa barangnya di UK tapi pengurusannya di Indonesia???

Maaf! Tuhan memberkati kita untuk usaha yang berkenan kepadaNya

David Badrien scott:

Anda tidak lebih tertarik dalam urutan ini marilah kita tahu kerana harga anda bercakap tentang kita memiliki semua produk kami dalam parti besar harga yang itu kenapa kita menjualnya seperti itu dan juga anda memiliki laman web kami di tangan anda boleh pergi dan melihat dan juga pergi dan melihat maklum balas pelanggan dan kesaksian

David Badrien scott is Available

Me:

ok. bagi aku masa dulu

David Badrien scott:

jadi kapan kau membeli item ini sehingga kami bisa tahu kapan anda akan melakukan pembayaran

David Badrien scott is Available

Me:

o ya, sya dah buka web yg tuan bagi. Sya dapati domain web ini guna domain free oleh popnic. contectnya hanya dapat melalui email. latar belakang syarikat tidak ada. Alamat lengkap syarikat diragui

pengakuan-pengakuan orang yang beli produk dari web ini, semua orang pun boleh taip. saya pun boleh buat dalam blog saya kalau perlu tapi saya tidak berniat buat sepertinya

You are no longer signed into Chat

Block Sender

David Badrien scott is Available

David Badrien scott (6/2/10 12:09 PM):

boleh kita tahu kapan anda akan melakukan pembayaran

guy

Me:

o ya, sya dah buka web yg tuan bagi. Sya dapati domain web ini guna domain free oleh popnic. contectnya hanya dapat melalui email. latar belakang syarikat tidak ada. Alamat lengkap syarikat diragui pengakuan-pengakuan orang yang beli produk dari web ini, semua orang pun boleh taip. saya pun boleh buat dalam blog saya kalau perlu tapi saya tidak berniat buat sepertinya

David Badrien scott:

OK

www.sellplanet.uk.pn

Anda boleh cuba laman www.sellplanet.uk.pn kami yang kedua, iaitu www.acaaccessorieslimited.co.uk.pn halaman syarikat kami anda boleh mengesahkan hal yang anda...

Me:

semua ni web site kamu register dgn domain free popnic ni. Ok hari ini tiada bank yang buka di sabah ni. cuti. tengok lah minggu depan

David Badrien scott:

ok saya akan mundar-mandir menunggu butiran pembayaran agar kami boleh meneruskan pada kiriman

Me:

tiada pun kena jual kamera nikon D90 seperti y tuan iklan ni

David Badrien scott is Available

David Badrien scott:

kami telah membuat pakej dari nikon D90 dan alamat anda telah pasta untuk penghantaran

David Badrien scott is Offline

David Badrien scott will receive your Chat message after signing in.


Sampai di sini perbualan kami terputus dan aku tidak berani meneruskan urusniaga dengan syarikat atau ejen ini. Saya kurang yakin. So, tujuan aku bawa perkara ini kepada korang ialah untuk memberi peluang korang sama2 untuk meneliti dan mengkaji status urusniaga ini. Dan yang penting sekali adalah respon korang. Harga2 kamera dalam gambar ini sebagai rujukan korang untuk membuat penilaian.

P/s Klik gambar untuk melihat lebih jelas.












P/s (untuk pembaca) Jika anda pernah terserampak dengan iklan mereka ini di mana2 dan telah berurusniaga, sila respon dan beri keterangan dalam ulasan sama ada korang telah mendapat kamera yang dipohon atau sebaliknya.


P/s (untuk peniaga/syarikat ini) Jika anda adalah pemilik urusniaga ini sila respon dan beri penjelasan yang lengkap mengenai urusniaga ini.




P/s jika benar urusniaga ini bukan scam aku sangat berhasrat untuk membeli 1 set DSLR kamera D90 ini.


Wokey! terima kasih untuk anda yang telah sudi membaca entri ini dan kita pause dulu sampai di sini. Kita jumpa di entri akan datang. Bye :D



7 comments:

  1. jangan percaya,,
    dia nie pembohong,,
    aku dah terkena,,
    sebarkan,,
    aku dah kerugian sebanyak hampir rm5000
    tolong sebarkan supaya xramai yang tertipu dengan penipu nie

    ReplyDelete
  2. Terima kasih atas pendedahan awak! aku harap ramai yang tampil memberi pendedahan!!

    ReplyDelete
  3. uinah..kena hati2 ni bro..
    terlampau murah plak tu..
    bila dah camtu..sumthing is not right...

    ReplyDelete
  4. Terima kasih bro,aku hampir2 sudah kena ni. nasib baik aku terfikir macam yang ko terfikir. memang aku minat fhotografi ni so hampir terjerat oh..

    ReplyDelete
  5. org indon bah ni...sy pernah terkena melalui panggilan telepon...org indon tapi last2 kedapatan...guna perkataan 'kapan ya'...hahahah

    ReplyDelete
  6. aaaa..oreo pening..hehe
    scam kot bro..

    ReplyDelete