Home » » Ketua Gurila Menentang British

Ketua Gurila Menentang British

Salam untuk 1 malaysia, sebelum itu aku ingin memohon maaf atas perubahan nama blog aku.

Setelah beberapa bulan menggunakan wanesweb, aku menukar blog aku dengan oh kinabalu.
Sebenarnya bila aku cari dekat google, rupanya ada orang lain yang menggunakan wanesweb.com so, aku tak mau kalau2 orang itu katakan aku tumpang nama.

Lagi pula aku suka dan senang dengan oh kinabalu yang sememangnya aku lahir di bawah kakinya lebih kurang 30 km dari gunung kinabalu. So, harap2 korang boleh terimalah. Kalau tak pun sudi jengok entri2, dah ok lah tu kan. Ahaks!


Wokey! mungkin ada korang yang tertanya2 cerita semasa aku out stesen minggu lalu kan, so aku bagi korang gambaran sikit aktiviti aku. Group aku dalam 13 orang. Kebanyakannya dari kaki gunung kinabalu. ranau, kundasang, kiau, dan ada juga dari lain tempat seperti papar dan putatan, kota kinabalu.


Ni kereta2 group aku

Dalam perjalanan aku sempat snap gambar burung bangau putih yang sedang mencari makanan ketika sebuah jentera sedang meggembur tanah untuk padi sawah di kota belud.
Punyalah banyakkk!!

little egret

Bos beri taklimat sebelum memulakan aktiviti


Gambar bawah pula lagenda si Gunting yang telah di masukkan dalam sejarah
(terdapat di muzium Sabah) penentang British

Makam si Gunting

ketua perang gurila kepada British



Dekat bawah ni pula cerita orang tinggi dulu2 (Gambaliu).

earo hijau tanda panjang kubur


anggaran ketinggian Gambaliu 24 kaki


Wokey! sampai di sini dulu untuk kali ini, jangan lupa untuk mengikuti selanjutnya sambungan pada entri akan datang.

p/s
..entri akan datang ~ kehijauan hutan, ular dan hujan tahi kelawar..

0 comments:

Post a Comment