Home » » Blog | Terapi Air Rawat Penyakit

Blog | Terapi Air Rawat Penyakit

~ gambar hiasan google ~

Salam wanes untuk semua, air bukan sahaja untuk diminum malah digunakan untuk mandi, mencuci dan sebagainya. Namun, ramai juga yang tidak tahu bahawa air dapat membantu penyembuhan penyakit.

Mandi Air Panas boleh menimbulkan rasa relak dan tenang serta dapat membantu mengurangkan rasa sakit dan lenguh-lenguh. Biasanya, bagi yang menderita penyakit arthritis, demam reumatik dan insomnia, tambahkan dua atau tiga gelas garam laut di dalam mandian.

Mandi air sejuk biasanya mengejutkan sistem saraf kita dan tubuh akan terasa lebih segar dan relak. Namun, bagi pesakit arthritis atau reumatik, sebaliknya guna air hangat. Berendam air laut juga jangan terlalu pagi atau terlalu petang dan jangan keterlaluan kerana kesanya seperti selesema, masuk angin dan tidak selesa.

~ gambar hiasan google ~

Cara berendam adalah dari bahagian bawah tubuh sahaja, manakala bahagian tubuh di atas tidak boleh terkena air. Rendaman air panas dan sejuk secara berganti-ganti boleh membantu pesakit Hemoorhoid, Fissur dan lain-lain.

Caranya cukup dengan berendam air panas antara 5-10 minit manakala berendam air sejuk pula tidak boleh melebihi satu minit. Biasanya cara begini tidak disarankan bagi yang mengalami masalah di bahagian bawah tubuh.

Post Comment

10 comments:

 1. Tq atas komennya shafiq. moga di murahkan rezeki..

  ReplyDelete
 2. wah,,,bagus la ada tips macam ni,,

  ReplyDelete
 3. hai edy, tq atas komennya. moga success selalu.

  ReplyDelete
 4. hrumm..dulu selalu berendam kt kawasan air panas....lama dh tk pergi..wanes dh bagi idea tuk sy habis kn masa weekend ni... ;)


  jom ke APA KATA HATI pulak,
  OREO CHEESE CAKE LEPER

  ReplyDelete
 5. hai nabilah, tq atas komenya yah! tukar2 tip kita..moga success selalu..

  ReplyDelete