Home » » Blog | Melaka Destinasi Percutian Menarik dan Bersejarah

Blog | Melaka Destinasi Percutian Menarik dan Bersejarah

Salam kepada anda yang berkunjung. Melaka adalah antara lokasi yang menarik untuk percutian anda. Wanes dengan family baru saja kembali dari percutian ke Semenanjung Malaysia. Destinasi pertama yang dilawati ialah Melaka. Selain Melaka, banyak tempat2 menarik di Semenanjung ini seperti Pulau Langkawi, Genting Highland, Sunway Lagon, Menara Berekembar KLCC dan sebagainya yang boleh dilawati.

Bertolak ke Melaka dari LCCT dengan Bas

Menjamu Selera di Seleria Sebelum ke A Farmosa

Melaka terkenal dengan A Famosa dan Rumah Merah dimana setiap bangunan atau rumah yang dibina oleh pihak penjajah zaman dahulu dicat dengan warna merah. Banyak pameran dan hasil2 masa lalu yang boleh dilihat disini.

A Famosa

Ruang dalam A Famosa dengan batu2 bersurat

antara Rumah Merah yang dikunjungi

berhampiran dengan Gereja sibuk dengan pengunjungPerkhidmatan beca yang dijalankan disini juga sangat menarik kerana perkhidmatan ini sukar dilihat di negeri2 lain pada masa kini. Beca2 ini dihiasi dengan berbagai hiasan bunga dan lengkap dengan muziknya sekali. Ada yang memasang muzik Dangdut, slow dan rancak..Wah bestnya..

Kelihatan beca2 yang dihiasi dengan bunga2 di belakang sana

Untuk anda yang ingin melihat buaya, disini juga tempatnya. Selain buaya, perkhidmatan rumah hantu, keretapi gergasi dan pertunjukan anda boleh melihatnya disini.Keretapi Gergasi

Lepas puas di taman buaya, anda hanya menyeberangi jalan raya untuk belihat haiwan2 pula di Zoo Melaka..Wah! Melaka ni sebenarnya bukanlah luas sangat kawasannya tetapi banyak tempat yang menarik boleh kita lawati di sini.


Destinasi yang sangat menyeronokkan kepada family dan pasangan anda adalah mandi manda di Wonderland Melaka.Melaka merupakan tempat bersejarah kerana disinilah bertapaknya penjajahan pada zaman Parameswara.

4 comments:

 1. wow..bestnya perjalanan ko ni pren

  ReplyDelete
 2. Hi eryati, buli bah atur group jalan2 sambil blogging kat KL..

  ReplyDelete
 3. Suka2.. mcm mn maw join group jelajah ni? Sy masih study owh tapi berminat bah..

  ReplyDelete
 4. Another world's wonders in the making.. Gallery BiGDee House of Magic Potions world's first nano microfungus potions- Taman Royal Lily, Tanah Rata. Come and experience the wonders!

  ReplyDelete